Historien

1895

Skonnerten Johanne blev bygget af bygmester Anders Jensen på Øxenbjerg værft i 1895. Skibet blev registreret for første gang, da det stævnede ud fra Svendborg Havn i april 1895 med kurs mod Faxe på Sydsjælland. Skonnerten blev bygget på bestilling af Gårdejer P. Christensen og hans svigersøn Skibsfører R.V Illemann, som ønskede et standhaftigt fragtskib. Skonnerten Johanne var dog ikke kun standhaftigt og solidt. Skibet kunne også laste op til 80 tons.

Skonnerten Johanne tjente som fragtskib for Gårdejer P. Christensen og Skibsfører R.V Illemann frem til 1903, hvor den tomastede skonnert blev hjemskrevet i Marstal på Ærø i Det sydfynske Øhav.

Fra havn til havn

I 1913 satte Skonnerten Johanne atter sejl og stævnede ud fra Marstal på Ærø med kurs mod Sverige, hvor hun først blev udflaget til fragt af cement, tømmer, stykgods, kul og korn. Der skulle dog ikke gå mere end 4 år før Skonnerten Johanne, nu under svensk ejerskab, blev opgraderet med sin første motor: en 1-cylinder Bolinder på 30 HK. Skonnerten Johannes sidste år under svensk ejerskab var for Folkevognsforhandler C. Lund, som satte sit præg på skibet ved at bygge skibets fremrykkede styrehus. Folkevognsforhandler C. Lund ønskede dog ikke at blive i de svenske farvande. Han stævnede derfor ud i og rettede kursen mod Middelhavet, hvor han opholdt sig indtil 1966.

I 1966 vendte skonnerten dog atter hjem til de danske farvande, og ejerskabet overgik til Per Thuesen, som omdøbte Skonnerten Johanne til NIEREN. Der var ikke længere et marked for de små fragtskibe, men da vinden fortsat blæste i hendes sejl, stævnede hun nu ud på Øresund som lystfiskerskib. NIEREN sejlede med glade fiskere i de næste 17 år frem til 1983, hvorfor mange mindes skonnerten som et storslået lystfiskerskib.  

I 1983 ændrede kursen sig dog atter for Skonnerten Johanne. Hun blev restaureret under ejerskabet af Leif Rasmussen, og hun vendte tilbage til sin oprindelige fremtræden som en stolt tomastet skonnert. Restaureringen blev detaljeret udført, hvilket medførte at Johanne i 1987 blev kåret som årets bedst bevarede skib i Danmark.

Det blev dog kun til 5 års ejerskab for Leif Rasmussen, som herefter solgte skonnerten til Bertil Jensen i 1988. I fælles ejerskab med hans kone, Karin Jensen, drev de Skonnerten Johanne som chartervirksomhed, hvor mange gæster i årenes løb har nydt skønne oplevelser ombord. Skibet har sejlet alt fra dagsture på Nakskov fjord til ugelange togter i Danske og Nordiske farvande. Skibet ejes nu af Lollands Erhvervs- og turismeudviklingsfond og er fortsat hjemskrevet i Nakskov.

Galleri